Letní čaj aneb meduňková tříšť

12. srpna 2015 v 8:48 | Nebulis |  Intergalaktické rostlinstvo
Zdravím milé poutníky, přistupte blíže.
V těchto dnech, kdy Slunce žhne všude kolem ve vzdálenosti několika tisíci světelných let a hrozí, že způsobí zánik několika planet nebo alespoň rozpuštění jejich obyvatel, hledá bytost, jak se nejlépe osvěžit. Domácí zmrzlina? Skvělé, ale ne dlouhodobé. Co je lepší jsou domácí limonády nebo tříště. Na mé planetce se letos podává něco skvělého na osvěžení - vyhlášená Meduňková limonáda nebo tříšť, dle chuti. Nezapomeňte si hned u vstupu požádat o sklenici, ale s úsměvem a pozdravit, prosím!
Nemůžete ke mně přijet? Škoda... No, tak vám alespoň tímto jednoduchým postupem přivedu závan meduňky až domů.



Tak za prvé potřebujeme meduňku (Melissa oficinalis). Buď čerstvou ze zahrádky nebo nasušenou drogu jako mám já. (Při nejhorším postačí i meduňkový čaj z bylinkáren, ale to už není ono.) Pokud nejste botanik a nejste si jistí, co přesně ukradnout sousednímu zahrádkáři, stručný popis rostlinky je tu pro vás. Berte keříčkovitou rostlinu s natěmi dlouhými asi 20-30 cm, jejíž listy voní krásně po citrónech, ideálně by ještě neměla kvést (jinak kvete bíle, typickými hluchavkovitými květy). Také vám můžou pomocí slova rodinného písklete: ,,To jako sbíráš tu kopřivu, která nepálí a voní?" Ano.


Takže pokud máte meduňku, nastává krok číslo 2. Meduňku (celé natě čerstvé) vložit do hrnku (sítka na sypaný čaj tu sušenou, jinak se rozdrobí) a přelít horkou vodou. Nechat louhovat 8-10 min, pokud chcete slabší odvar stačí 5 min. Prostě dokud čaj nebude mít zlatavou barvu. Z jedné várky meduňky uděláte více nálevů, ale ty jsou pak slabší, takže nechat déle louhovat.


Nyní gratuluji, máte meduňkový čaj. Pokud je vám ale opravdu horko, lepší bude ona limonádka nebo tříšť. To už je jednoduché, stačí přelít hotový čaj do větší nádoby a vysypat do něj led tak, aby pár kostek zůstalo plavat na hladině, dozdobit snítkou meduňky.

Na zdraví! A to doslova. Meduňka jakožto bylinka má příznivé účinky na zažívání, působí příznivě proti stresu, uklidňuje. Jiank je samozřejmě močopudná, takže hezky zapojí a pročistí ledviny. Čaj je skvělý večer před spaním, napomáhá usnout.
Pokud vám zbyla čerstvá meduňka, je nejjednoduší ji usušit a zachovat ji tak pro další použití. Suště přírodně (ne sušičky), ale ne na přímém slunci. Má planeta je na toto vhodná, postačí plech, kam rozložíte lístky meduňky (jen listy, natě se nesuší) a necháte schnout. Občas prohrábnete a za den, dva je nasušeno. A nelekejte se, meduňka rychle ztrácí svoji vůni, ale na účincích to neubírá! Sušenou drogu je dobré uchovávat v plátěných nebo papírových pytlících či krabičkách a tak. Rozhodně ne žádný plast, prosím, vždyť je to BIO. ;)


Toť vše z našeho intergalaktického bylinkářství, zase se ozveme.

Pijte, žijte a smějte se!
Nebulis
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 12. srpna 2015 v 8:58 | Reagovat

Meduňková tříšť? No super :)Já si dělávám zázvorový čajíček kam si dávám meduňku s mátou. :)
Máš skvělou inspiraci, tak asi vyzkouším :)

2 Pett Pett | Web | 13. srpna 2015 v 20:35 | Reagovat

Super typ určitě vyzkouším :))

3 cincina cincina | Web | 13. srpna 2015 v 21:48 | Reagovat

Já teda miluju čaje, ale piju hlavně ovocné:) Zrovna tenhle typ čajů moc nemusím.

4 Luci Luci | Web | 16. srpna 2015 v 13:42 | Reagovat

na bylinky moc nejsem, takže by mi to asi nechutnalo... jedu po ovocných čajích :) pro milovníky bylinek to ale musí být přímo gurmánský zážitek :)

5 Flavia Flavia | Web | 16. srpna 2015 v 20:15 | Reagovat

ja mam rada bylinky, ale ziadne susene nemam k dispozicii :/

6 Terka Terka | Web | 17. srpna 2015 v 17:09 | Reagovat

Uplne si predstavuji to osvezeni v horkych dnech, nadhera :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama